BEMUTATÁS

Az endoszkópia lényege, hogy egy vékony, üvegszál optikás eszközzel tekintjük át valamelyik testüreget.

Legnagyobb elõnye a kicsiny mûtéti metszés, az egy-két napos kórházi tartózkodás, a kisebb mûtéti megterhelés és kevesebb mûtét utáni kellemetlenség, valamint a néhány nap alatti teljes gyógyulás.

Nõgyógyászati endoszkópos mûtétet követõen a betegek általában 3-4 nap múlva teljesen panaszmentesek, és egy hét múlva munkaképesek.


Két fajtája van


1.HISZTEROSZKÓPIA

HISZTEROSZKÓPIA kapcsán a hüvelyen, ill. méhnyakon át bevezetett eszközzel a méh üregét vizsgáljuk. Erre elsõsorban olyankor van szükség, ha valakinél ismételten vérzési rendellenesség jelentkezik és többször volt egészségügyi méhkaparása, ha a méh miomás ill. meddõségi kivizsgálás során.

A hiszteroszkópiás mûtét kapcsán polipokat, mioma-göböket, spirált tudunk eltávolítani.

2. LAPAROSZKÓPIA

LAPAROSZKÓPIA kapcsán a köldökgyûrûben ejtett 5 mm-es metszésen át vezetjük be az eszközt és a hasüreget vizsgáljuk.

Megtekintjük a petefészkeket, a petevezetékeket, a méhet. Erre elsõsorban olyankor van szükség, ha valakinél ismeretlen eredetû meddõség vagy alhasi fájdalom jelentkezik, de ilyen mûtétet végzünk petefészek-ciszta, petevezetõ-elzáródás, un. endometriozis (http://www.endometriozis.hu) és méhen kívüli terhesség esetében is.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Szülészeti-nõgyógyászati Osztályán nagy számban végzünk ilyen mûtétet. Ezért is kapta az osztály a

"Kelet-budapesti Nõgyógyászati Endoszkópos Központ " címet